Ini ilmu bagi kamu , kamu dan kamu

Assalamualaikum

Disebabkan aku dah masuk second project for this semester dan menunggu saat bila habisnya sem ni. Ergghh arghhh. 

Project 1 : INTERNAL SPACE FOR AN ILLUSTRATOR
Project 2 : BUS STOP WITH KIOSK

Project 1
Aku buat interior studio untuk Faiz Juha. Contact pakai fb je. Nasib dia muda lagi , so majulah ada fb. Muda lah jugak illustrator ni. Crit design , kene hentam biasalah. Dan habislah untuk projek first ni. Kira sekejap je untuk projek ni. Syukur tak kene buat model. Kalau tak mampus aku nak kulu kili pergi Taman Melawati. 

Project 2
Masa portfolio projek pertama tu kata bus stop je. Penatlah aku buat case study semua tu pasal bus stop. Dah siap semuanya. Cehh rupanya nak kiosk sekali. Kfine kfine. Tup tup masa briefing kene buat site analysis. Kene kaji semuanya pasal bus stop. Oooohh . Cuti midsem suruh pergi pergi bus stop. Okay dah la bus stop sebelah Ancasa tu. Orang PD tahu la. Kan kan. Alahh dekat dengan kedai makan cendol tu. 



Okay apa yang aku nak kongsikan?
Berkaitan dengan site analysis ni , kita memerlukan

1. Site Plan
2. Key Plan
3. Size and Zoning
4. Circulation
5. Sensory
6. Climate
7. Human and cultural
8. Utilities
9. Man made features
10. Natural features
11. Vegetations

Dan semuanya mestilah ada analysis dan synthesis. Oh aku bukan buat semuanya. Ini berkumpulan ye anak anak. Kalau sorang buat tak ke mampus.

Board presentation bersama dengan powerpoint haruslah ada untuk presentation nanti ye. Kalau tak markahnya enggak ada sihh.


Ini contoh yang group aku ambil dari senior sem lepas. Kami sedang berusaha dalam membuat ini. Insyaallah group kami the best. Doakan doakan. :)

Okay saya nak sambung buat site analysis ni. Dan saya sedang buat case study for this project. Wish me luck :)


No comments:

Post a Comment